tirsdag den 28. februar 2012

Så er den fastelavnstønde vist slået!

Den foregående weekend har (igen) stået i fastelavnens tegn.

Lørdag var vi til fastelavn på vores arbejde. Et rigtig hyggeligt arrangement, som vi også tidligere har deltaget i. Det er rigtig hyggeligt at se ens kollegaer i en ny funktion som forældre og opleve alle de børn, som man til dagligt kun hører historier om. Børnene nød det også, for der bliver ikke sparet på slik og fastelavnsboller. Og sådan et arrangement kræver energi, så på vej hjem i bilen havde jeg ikke mindre end 3 sovende personer (2 børn + M). Det var vist hårdt for alle parter :-)

Søndag havde vi besøg af et vennepar med børn. Det er altid hyggeligt, og børnene leger (for det meste) godt sammen. Vi mødtes om formiddagen, hvor vi fik 3-delt yoghurt med frugt og knas, friskbagte boller (link kommer senere) og senere en lækker nøddekage med creme og frugt.

Om eftermiddagen tog vi til fastelavn i den lokale hal arrangeret af byen spejdere sammen med venneparret. Også et rigtig hyggeligt arrangement med masser af børn og liv og glade dage. Da vi sidst på eftermiddagen skulle hjemad var det med nogle pænt trætte børn, da slæbte fødderne efter sig, men vi var alle enige om, at det havde været en god dag.

Så alt i alt en dejlig weekend, men nu synes jeg også, jeg er ved at være temmelig "fastelavns mæt"!

mandag den 27. februar 2012

Smertefri fødsel. Kan man det?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at mine tidligere 2 fødsler ikke var de fedeste oplevelser for mig. Begge gik stort set efter bogen, og der kom 2 vidunderlige og velskabte børn ud af det, men det ændrer ikke ved, at jeg ikke husker det for noget positivt (bortset fra resultatet, selvfølgelig). Jeg følte bl.a. ikke, jeg fik den hjælp, jeg havde brug for, og følte ikke jeg selv kunne følge med. Faktisk følte jeg mig på ingen måde til stede, og det endte med at føles som ren overlevelse fra min side.

Det faktum at jeg snart skal igennem hele cirkusset igen, har jeg derfor indtil videre fortrængt. Men det ændrer jo ikke ved, at jeg indenfor en begrænset tidsperiode bliver nødt til at forholde mig til den forestående fødsel.

Mit største ønske til fødsel nr. 3 er derfor at formå at være til stede. Jeg er indstillet på, at det muligvis kommer til at gå stærkt (det gjorde fødsel nr. 2), men jeg ønsker alligevel, at jeg kan komme til at styre slagets gang en smule. Eller i det mindste have en smule overblik, i stedet for bare at hænge i.

Dagens indlæg hos Maminka satte derfor nogle tanker igang hos mig. Hun skriver om smertefri fødsel, som åbenbart er et koncept med specifikke metoder, der endda udbydes kurser i. Om jeg skal deltage i et sådant kursus, har jeg endnu ikke taget stilling til, men nu er min interesse for emnet ihvertfald vakt. Og jeg ved endnu heller ikke helt, om jeg tror på det (jeg er ingeniør, sorry, men jeg har brug for resultater før jeg tror det! :-) )

Men det er helt sikkert et emne, jeg skal undersøge nærmere. For tænkt nu, hvis det kunne lykkes mig at lære nogle metoder, der kunne gøre det kommende fødsel til en positiv oplevelse.

Dét ville være SÅ fedt!

3-delt yoghurt med frugt og knas



Til vores gæster i weekenden havde jeg lavet denne lækre 3-delte yoghurtsammensætning.

Nederst er der små stykker friskt frugt. Jeg valgte æble, pære og kiwi. Dernæst græsk yoghurt blandet med vanillesukker.

Det røde lag er græsk yoghurt blandet med blendede hindbær og solbær med lidt flormelis til at søde det.

Mængderne på ovenstående er lavet på slump og smagt til, så de smagte, som jeg forventede.

Øverst har jeg tilføjet honningristede mandler, som jeg har lavet ved at blande 3 spsk. flydende akaciehonning med 1 tsk. kanel og en god håndfuld hakkede mandler. Blandingen spredes ud på bagepapir og sættes i en 175 grader forvarmet ovn. Ovnen slukkes og mandelblandingen ristet i ovnen, indtil ovnen er helt kold.
Jeg syntes dog ikke, mandlerne fik nok "crunch", så jeg valgte at give dem 5 minutter ekstra v. 200 grader, hvorefter jeg tog dem ud af ovnen og lod dem afkøle ved stuetemperatur.

Rundt langt kanten af glasset er der øverst også en rende med akaciehonning. Jeg havde forestillet mig, at det ville flyde ned gennem lagene i glasset. Det gjorde det så ikke, men det smagte godt alligevel!

tirsdag den 21. februar 2012

Det er lige fantastisk hver gang!

Jeg har lige mærket baby sparke uden på maven for første gang i aften, hvilket jeg slet ingen forventninger havde om, for jeg er kun 18 uger henne! Men jeg er ikke i tvivl om, at det var et rigtigt "smølfespark", jeg mærkede, for jeg kunne jo mærke aktiviteten inde i maven.
Selvom det er min 3. graviditet, er det første spark altså stadig helt fantastisk!

Pandekager med banan



I dag er det international pandekagedag. I den anledning synes jeg, det ville være nærliggende at blogge om nogle lækre brunch pandekager, vi bagte i weekenden.

Opskriften har jeg fået af en kollega, som har den fra en ugeblad (ved desværre ikke hvilket)

Jeg synes, pandekagerne var rigtig lækre, søde og svampede. Pga. den forventede sødme fra bananerne, valgte jeg at servere rysteribs til, hvilket godt kan anbefales. Børnene rynkede (selvfølgelig) på næsen af de sure ribs, men vi voksne syntes syrligheden supplerede de søde pandekager rigtig godt (og når man så i øvrigt har en del ribs i fryseren, som trænger til at blive brugt, er det jo rent win-win)

Opskriften lyder på 12 små pandekager. Jeg fik dog kun 8, selvom jeg ikke synes, jeg lavede dem specielt store.

Ingredienser
1 meget moden banan
2 dl kærnemælk
1 æg
1 knsp. salt
Korn af ½ vaniljestang (eller 1 spsk. vanillesukker)
1 spsk. smeltet smør
1 dl. groft malet speltmel (jeg brugte alm. hvedemel)
1 tsk. bagepulver
½ dl. havregryn
50 g. finthakkede valnødder

Lidt smør til stegning

Tilbehør: friske eller optøede syrlige bær. F.eks. blåbær eller ribs

Mos bananen til en fin puré med en gaffel. Pisk banan, kærnemælk, æg, salt, vanilje og smør sammen.
Bland (spelt)mel, bagepulver og havregryn og pisk det i æggeblandingen. Kom valnødder i og steg små pandekager i en smule smør.

Velbekomme!

Den færdige dej
Så steges der!

mandag den 20. februar 2012

Årets fastelavnskrudtugler

I skal da heller ikke snydes for årets fastelavnsbøller herhjemme:


1 stk. Buzz lightyear og 1 stk. Andrea. Begge børn var overlykkelige for og stolte af deres kostumer. Så må moderen affinde sig med, at opfindsomheden ikke var på sit højeste i år.

Men hvem siger også, at der er noget i vejen med købe kostumer? Oftest vil børnene jo bare falde ind i mængden. Og det skal de da have lov til...

Så lykkedes det også L at blive kattekonge. Det faldt ikke i god jord hos D, som faktisk blev ret ked af, at han ikke også kom hjem med en kongekrone. Men efter lidt snak om at det er helt ok, fik jeg ham heldigvis i godt humør igen. Godt hjulpet på vej af de forskellige fastelavnsbørn, der kom og sang for os. Det syntes begge børn var rigtig sjovt, og de var begge meget ivrige efter at give børnene slik. Faktisk var de ret utilfredse med, at der ikke kom flere børn....

Det blev ellers tydeligt, at D har udviklet sig en del siden sidste år. Dengang ville han ikke have det meste af sit kostume på, og han ville da ihvertfald slet ikke slå katten af tønden. Jeg var derfor spændt på, om modet alligevel ville svigte ham, da de skulle slå katten af tønden i børnehaven i dag. Men det var heldigvis ikke tilfældet. Det virkede til, at han havde haft en dejlig dag. Og han blev faktisk først opmærksom på manglen af kongekrone, da han så, at L havde vundet en.

Dejligt at kunne se sådanne udviklingskridt ved ens børn :-)

Nu venter så endnu 2 fastelavnsarrangementer næste weekend. Her får vi forældre også mulighed for at se de små poder udfolde sig. Derefter burde fastelavn så være overstået for denne omgang.

Yndlingsfastelavnsboller

I anledningen af fastelavn, vil jeg dele min absolutte favorit opskrift på gammeldags fastelavnsboller.
Jeg har igennem nogle år afprøvet nogle forskellige opskrifter, uden den store succes. Men sidste år fandt jeg endelig en rigtig lækker opskrift, som efter min mening slår alle de andre, jeg har afprøvet.

Opskriften har jeg fundet hos Kinna, som i øvrigt er en rigtig lækker madblog.

Jeg fik ikke taget et billede af de friskbagte boller, men nedenstående billeder er nogle fra fryseren, som jeg havde med til mine kolleger i fredags. Bollerne smager også rigtig godt fra fryseren, dog er de bedst, hvis de lige lunes i ovnen først.


Det er i øvrigt de eneste fastelavnsboller, jeg har bagt, hvor det er lykkes mig at beholde al cremen inde i alle bollerne!

Opskriften til 16 stk. er som følger:

Dej

  • 2 dl mælk
  • 50 g gær
  • 1½ dl fløde
  • 3½ spsk. sukker
  • 125 g blødt smør
  • ½ tsk salt
  • ca. 450 g mel 

Creme

  • 6 dl mælk
  • 4 æg
  • 6 spsk sukker
  • 2 spsk vanillesukker
  • 4 spsk maizena mel (= Maizena majsstivelse)

Pynt

  • Glasur

Fremgangsmåde

Smør smeltes i en gryde, mælk tilsættes så temperaturen er lillefinger-varm.
Gær smuldres, og det lunkne mælk/smør røres ud i gæren.
Tilsæt sukker, salt, fløde og mel og ælt godt sammen. Lad dejen hæve i 1 time. 

Herefter laves cremen.
Alle ingredienser blandes sammen og varmes i en gryde i 20 min. til det har en passende cremet konsistens. Pas på, at den ikke brænder på, og pisk derfor jævnligt i den. Stil den da til afkøling. 
Herefter deles dejen i firkanter og cremen fordeles på dem. Jeg putter ca. 1½-2 spsk. creme i dejen. De lukkes sammen og vendes. Lad dem efterhæve 1 time.
Bages ved 225 grader i 10-15 min. alt efter ovntype.
Når fastelavnsbollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur.


Note: Iflg. opskriften skulle der blive 16 stk. ud af en portion. Jeg bagte en dobbelt portion og fik kun 28 stk. De blev også pænt store, men sådan foretrækker jeg dem.
Og selvom jeg fyldte så meget creme som muligt i hver bolle, havde jeg rigeligt creme tilbage, så der kan sagtens reduceres i cremeopskriften.

fredag den 17. februar 2012

Banansnack



Jeg var så heldig at få Sif Orellanas nyeste bog "Spilopper og stjerneskud" i julegave. Det er en rigtig flot bog med mange spændende idéer og opskrifter, som jeg helt sikkert skal have prøvet af.

I forbindelse med eftermiddagsmaden i sidste weekend afprøvede jeg den idé, som Sif i bogen kalder "Kokosvendte bananhapsere".

Det går i alt sin simpelhed ud på at skære bananer i mindre stykker, dyppe dem i citronsaft (jeg brugte appelsin) og derefter rulle dem i kokos. De kan endvidere forsynes mad tandstikkere, så de er nemmere at "hapse"

En sund snack, som stadig appellerer til den søde tand. Den blev også velmodtaget derhjemme. D var vild med dem, mens L var en smule mere skeptisk. Hun spiste kun 1½, mens D spiste så mange, som han fik lov til. Vi forældre synes også, det var en god forandring på en sund snack, som vi sikkert vil anvende igen på et senere tidspunkt,

Idéen er hermed givet videre!

torsdag den 16. februar 2012

Oksegrydesteg med øl



Den første opskrift, jeg gerne vil dele med jer, er min favoritmåde at lave en oksegrydesteg på. Vi fik det her i weekenden, og den kan klart anbefales. Det er nemlig med øl! :-) Fonden fra kødet blandet med øllet giver en rigtig dejlig og smagfuld sauce.

Opskriften findes oprindeligt her. Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den:

2,3 kg oksetykkam
Lidt smør eller margarine til stegning
3 øl (33 cl. pilsnere)
3 laurbærblade
3 fed hvidløg
2 store snittede løg
evt. nogle skiver frisk ingefær (undlod jeg)
2 kviste persille (undlod jeg også, da jeg intet havde)

Den snørrede steg brunes på alle sider. 
Væske og krydderier tilsættes, og stegen snurrer 3,5-4 timer. 






Når kødet er mørt, tages det op. Skyen sies og skummes. 

Den jævnes, koges godt igennem og smages til.


Jeg serverede stegen med kogte kartofler, saucen af (noget af) skyen fra kødet samt stegte champignoner.


Velbekomme! 

onsdag den 15. februar 2012

Det er så længe siden....

Dette er et indlæg, jeg har haft i tankerne i lang tid. I meget lang tid. Den opmærksomme læser (hvis en sådan findes) har nok bemærket, at der har været stille på bloggen siden primo december 2011.
På dette tidspunkt var overskuddet ikke til at blogge, på trods af så mange potentielle blogemner i den søde juletid. Tiden fløj af sted og druknede i juleforberedelser kombineret med træthed og kvalme. Sidstnævnte skyldes sådan en her:


Billede lånt her

Yep, vi skal nemlig være forældre igen! Vores 3. barn forventes ankommet i slutningen af juli. Det er jo en fantastisk dejlig nyhed, men har også betydet, at de første 3 måneder af graviditeten var lig med manglende overskud og pga. kvalmen også manglende lyst til at kokkerere og bage. Lysten er ved at vende tilbage igen, og jeg er også så småt begyndt at samle emner, som jeg gerne vil blogge om.

Den sidste måneds tid har jeg dog brugt på at tænke over, hvordan jeg kan komme i gang med at blogge igen. Jeg er rigtig glad for min blog, men pga. den lange pause har jeg oplevet en smule skriveblokering. For hvordan starter man lige op igen efter så lang en pause?

Men nu gør jeg det! Jeg er kommet til den erkendelse, at jeg ikke skal lade mig skræmme af min egen forventning om at starte op med masser af lange indlæg, helst hver dag. Det er ikke realistisk, har jeg indset. Energiniveauet er stadig ikke i top, men jeg vil gøre mit bedste for at få blogget med jævne mellemrum. Selvfølgelig for læsernes skyld, men primært for min egen.  Jeg synes allerede nu, det er dejligt at kunne gå tilbage i gamle blogindlæg og mindes daværende oplevelser og tanker. Det er en gave til både mig selv, men også til familien, så vi kan mindes selv små begivenheder, som ellers var blevet glemt.

Jeg glæder mig derfor til at komme tilbage til blogverdenen igen. Jeg har længe læst med i alt for mange blogs, og nyder det stadig, for det er en stor inspirations- og motivationskilde at læse om alle de andre ”blogdamer” (m/k), der befinder sig nogenlunde samme sted i livet som jeg.

I’m back!!