Vi fejrede nytårsaften hos nogle venner med jævnaldrende
børn. Vi har holdt nytår sammen de sidste 5 år (tror jeg), så selvom det ikke
er en fast tradition, så er det efterhånden ved at blive det. Børnene forventer
det ihvertfald, men vi aftaler det dog først, når vi begynder at nærme os
december. Og det står alle frit for at vælge noget andet.
Traditionen er at værterne sørger for
hovedretten (og evt. forret), mens gæsterne medbringer desserten. Dvs. vi (læs: jeg) skulle stå for desserten i
år (eller sidste år, er det vel nærmere). Yeah!
Jag valgte at afprøve en opskrift, jeg har fundet hos
idényt, og jeg må sige, at resultatet blev rigtig lækkert.
Iskagen består af 4 lag: 2 lag is, et lag marengs og et lag
marcipanbund. Det øverste lag is smeltede dog lidt hurtigt, men jeg tror, det
skyldes, at jeg valgte at køre det på ismaskinen, hvilket jeg ikke skulle have
gjort (mere om det længere ned). Men kagen gled ned med stor tilfredshed hos næsten alle børn og voksne. Det ene barn, som ikke var begejstret, kan
generelt ikke lide kage, så det tæller ikke ;-)
Kagen bliver ret høj, for høj til en almindelig springform. Og
da det ikke lykkedes mig at skaffe noget konditorplast på daværende tidspunkt, opfandt jeg en løsning med dobbelt bagepapir og gaffertape. Ikke kønt, men
det virkede!
Opskriften lyder som følger:
(12-16 stykker kage)
Ingredienser:
Marcipanbund
125 g smør
125 g sukker
125 g ren rå marcipan
3 æg
2 spsk. hvedemel
Marengs
100 g ren rå marcipan, revet
100 g flormelis
2 æggehvider
Skovbæris
300 g frosne skovbær
1 dl flormelis
4 æggeblommer
3 1/2 dl piskefløde
Hvid chokoladeis
200 g hvid chokolade
4 æggeblommer
3/4 dl sukker
1 stang vanilje
4 dl piskefløde
Pynt
Bær, gerne forskellige
Fremgangsmåde:
Marcipanbund: Rør smør, sukker og marcipan blødt og cremet. Pisk æggene i et ad gangen og rør
dernæst melet i. Fordel dejen i en smurt meldrysset springform ca. 24 cm i
diameter. Bag marcipanbunden i ca. 25 min. ved 175 grader og afkøl på rist.
Marengsbund: Findel marcipan og 75 g flormelis i en foodprocessor eller multihakker. Pisk
æggehviderne stive, pisk risten af flormelissen i og vend marcipanblandingen i.
Smør marengsen ud på et stykke bagepapir, så bunden får samme størrelse som
marcipanbunden.
Bag marengsbunden ved 125 grader i ca. 1 time og afkøl på rist.
Skovbæris: Findel de
frostne bær i en foodprocesser eller multihakker med flormelis og æggeblommer,
så det får konsistens som softice. Pisk fløden til flødeskum og vend bærrene i.
Kom marcipanbunden tilbage i springformen og kom skovbærisen oven på. Sæt den i
fryseren til isen er næsten stivnet.*
Hvid chokoladeis: Smelt den hvide chokolade over vandbad. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn
luftigt og rør den smeltede chokolade i. Pisk fløden til skum og bland med
chokoladecremen. Læg marengsen oven på skovbærisen og slut af med hvid
chokoladeis. Sæt isen i fryseren til den er fast og skærbar. **Pynt med friske
bær.
*Jeg kørte isen på ismaskinen i 45 minutter, hvilket gav en
rigtig lækker konsistens.
**Jeg kørte også denne is på ismaskinen, hvilket IKKE var en
god idé. Den hvide chokolade stivnede hurtigere end flødemassen, hvilket betød
at isen kom til at bestå af små stykker hvid chokolade, og ikke en fast
konsistens. Det betød intet for smagen, men det resulterede i, at massen
smeltede hurtigere end skovbærisen.
|
Nytårskagen 2014. I dagens anledning også med guldglimmer på toppen. |