torsdag den 29. september 2011

Blomsterbergs Rødgrød "surprice"



Som dessert til Ls fødselsdag havde jeg lavet Blomsterbergs rødgrød "surprice"
En lækker dessert, som skal serveres i små delikate kolde portioner.

 Opskriften er som følger:

"Rødgrøds-sylt":
6 stk. portionsglas (ca. 250 ml.)

  • 100 g. ordnede hindbær (nippede & skyllede)
  • 100 g. ordnede rabarber (skyllede & fint snittede)
  • ½ stk. polynesisk vaniljestang
  • ¾ dl. vand
  • 50 g. sukker
  • ½ stk. citron
  • 3 bl. husblas
Fløde creme:
  • ½ stk. polynesisk vaniljestang
  • 60 g. sukker
  • 25 g. maizena
  • 3 dl. sødmælk
  • 1 stk. æggeblomme
  • 1 bl. husblas
  • 2 dl. piskefløde
  • Mørk chokolade (70%) revet i små strimler (opskriften siger hvid chokolade og evt. kanel)
Rødgrøds sylt:
Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv (gem den tomme vaniljestang). Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, vand, sukker, alt frugt og saften fra citronen koges mørt under låg, ca. 15 minutter. Imens lægges husblassen i blød i en ½ liter koldt vand.
Gryden tages af varmen. Lad grøden afkøle let i 5 minutter. Vrid husblassen for vand & kom den direkte op i den stadigt varme grød, rør godt, skum af  og fisk den tomme vaniljestang op. Fordel grøden i de 6 udvalgte glas (tip glassene en lille bitte smule på skrå, hvis du ønsker at sylten hælder til siden ved anretning - vær omhyggelig for ikke at svine glassene til…). Lad glassene stå fuldstændigt stille i køleskab minimum 2 timer inden cremen fyldes på… (alternativt i fryseren i 45 minutter).
Fløde creme:
Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen på bordet med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. (gem den tomme vaniljestang).
2 af de 3 dl. mælk og den tomme vaniljestang koges op i en gryde.
Imens blandes vaniljesukker, sukker & maizena. Dette piskes men den tilbageblevne éne dl. mælk. Tilsæt æggeblommen & pisk igen. Når mælken koger kommes "vaniljeblandingen" op i den kogende mælk. Pisk mens cremen koger nogle sekunder og tykner. Gryden tages af varmen. Husblassen vrides for vand & kommes direkte op i den varme creme. Pisk godt.
Cremen kommes op i en skål og tildækkes helt med plast (husholdningsfilm der ligger direkte på cremen, så der ikke dannes kondens!). Cremen nedkøles helt i køleskab minimum 1 time. Den helt kolde creme piskes ensartet. Piskefløden piskes til let skum i en anden skål.
Creme og letpisket fløde vendes forsigtigt sammen og flødecremen fordeles nu oven på rødgrøds sylten. Lav flager af den hvide chokolade med en kokkekniv og stil flagerne elegant ovenpå flødecremen. Slutteligt sigtes en anelse kanel over..
Server desserterne kolde…..


Note to self: Lad nu være med at lave desserten i høje, smalle glas en anden gang. Det er et h..... at få dem fyldt uden at fedte hele siden af glasset til! Og så ser det ikke dekorativt ud alligevel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar