onsdag den 21. november 2012

Overblik

I dag var tiden kommet. Tiden til at få et overblik over alle de gaver, jeg har købt til børnenes pakkekalendere. Jeg køber en del af gaverne i løbet af året, når jeg støder på et eller andet nedsat, og i år har jeg også købt en del gaver brugt, bl.a. på Facebook. Derudover var jeg i dag på besøg hos Ds gamle dagplejer, da hendes datter netop havde ryddet ud i sit legetøj. Her kom jeg også hjem med 2 poser med masser af gode sager til billige penge.

Med ovenstående i baghovedet vidste jeg godt, at jeg havde fået samlet en del, men jeg blev alligevel temmelig overrasket, da jeg i dag fik hældt det hele ud på gulvet med henblik på at sortere det i en pose til D og en til L. -Jeg har dælme da alt for meget!!

Min hensigt er, at der ikke skal være legetøj i sokken hver dag. Nogle gange skal det f.eks. også være en pakke rosiner, nogle sokker (som de alligevel skulle have), en frugtstang eller lignende, men det får jeg da godt nok svært ved at overholde i år!

Jamen helt ærligt, se selv. Det er jo næsten en hel legetøjsbutik!!



Hvad gik der lige galt?? UPS!

Og nej, jeg gider ikke gemme nogle af sagerne til næste børnefødselsdag. Er træt af at have skabene fulde af små gaver.

torsdag den 15. november 2012

Ls 3 års fødselsdag

L fyldte 3 i september. En begivenhed jeg endnu ikke har fået blogget om på trods af gode intentioner om at gøre det. Af samme årsag har jeg nu glemt de fleste detaljer, men opskrifterne på maden vil jeg nu gerne have ned på skrift, så jeg prøver.

Vi holdt 2 fødselsdage: en for familien og en for børnehaven, i børnehaven.

Fødselsdagen for familien forløb nogenlunde således:

Morgenhygge med gaver
Til frokost kom både Ms og min familie for at fejre L, og hun havde en fantastisk dag, for hun elsker opmærksomhed og at være i centrum. Dejligt at se prinsessen stråle ved synet af alle gæsterne og deres medbragte gaver.

Til frokost fik vi koteletter i fad fra Hjerteforeningen med ris og salatbar.

Til eftermiddagskaffe fik vi følgende:

Mormors medbragte vandbakkelseskagedame
Og 2 slags cupcakes, Healthy Berry og Creamy Caramella fra Sif Orellanas bog "Spilopper og Stjerneskud."
Begge opskrifter var utroligt lækre, som jeg helt sikkert vil lave igen på et tidspunkt.
Se ovenstående links for detaljer.





Da vi holdt fødselsdag i børnehaven, fik L en fin pude, som de andre børn havde tegnet på. Endnu engang var det dejligt at være i centrum :-)




Jeg valgte at servere en bollekagedame, frugtfade med blandet frugt samt en flødebolle og slikkepind til at afslutte med.


Det var første gang, jeg lavede bolledamen, men jeg synes, den virkede rigtig lækker. Den duftede ihvertfald godt, og virkede dejlig blød, men om den var det, skal jeg ikke kunne sige, for jeg smagte den ikke, for børnene spiste rub og stub! (så mon ikke, den var ok?). Som det ses på ovenstående billede, pyntede jeg den med glasur og chokoladeknapper, og jeg havde ikke indtryk af, at der var nogen der synes, den var tør, og at bollerne manglede at blive smurt med smør.

Opskriften er fundet her og lyder som følger:

Ca. 36 boller
Ingredienser:
225 g. smør
4½ dl. mælk (jeg brugte skummetmælk)
1½ spsk. sukker
1½ tsk. groft salt
75 g. gær
650 g. hvedemel (jeg erstattede det med 150 g. fuldkornsspeltmel og resten alm. hvedemel)

Pensling med æg

Fremgangsmåde:
Smelt smørret og kom det i en røreskål. Tilsæt mælk, sukker og salt. Rør gæren ud heri. Slå melet i med en bageske (jeg brugte røremaskine), hold 50 g. mel tilbage, som bruges til udrulning. Når dejen er slået blank,stilles den til forhævning i ca. 20 minutter, hvorefter den slås ned. Nu er dejen nem at arbejde med.

Dejen deles i 3 kugler. De 2 trilles til pølser, der hver deles i 12 stykker. Disse 24 stykker trilles til boller, der stilles med lidt afstand imellem på en smurt bageplade (jeg brugte bagepapir). Den sidste portion dej formes til hoved og hår.* Kagen stilles til efterhævning ca. 20 min. Pensles med æg og bages midt i ovnen. Pyntes med glasur.

*Da jeg ikke lavede hår af dejen, men i stedet anvendte karamel snørrebånd som hår, brugte jeg mindre end en tredjedel til hoved. Resten af dejen blev til ekstra boller.

En kagebolledame bliver til


Creamy Caramella cupcakes



Dette var den anden cupcake, som jeg lavede til Ls fødselsdag for efterhånden lang tid siden. Som navnet antyder, er der tale om en karamel cupcake. Og dejen består rent faktisk af en karamel lignende masse tilføjet mel og de andre ingredienser, så det var en anderledes, omend vellykket, måde at lave cupcakes på.

Opskriften er (også) fra Sif Orellanas "Spilopper og stjerneskud". I bogen foreslås det at anvende en hvid chokoladefrosting. Efter mine smagsløg vurderede jeg dog, at det ville blive for sødt, så jeg anvendte den samme friske jordbærfrosting som til "Healthy Berry cupcakes".

12 stk. (jeg fik 14 stk.)

Ingredienser:
125 g. smør
100 g. hvid chokolade
150 g. brun farin
100 lys sirup
1½ dl. mælk (jeg brugte skummetmælk)
200 g. mel
1 tsk. bagepulver
1 æg

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader. Smelt smør, chokolade, farin, sirup og mælk over svag varme til en ensartet masse. Sigt mel og bagepulver i chokoladeblandingen og pisk ægget i. Fordel dejen i cupcake forme af papir anbragt i en 12 hullers muffinsbradepande. That's it!

Bag dem ca. 20-25 min. og lad kagerne køle af.

Netop kommet ud af ovnen

Jeg brugte, som sagt, ikke den anbefalede chokoladefrosting, men opskriften kommer alligevel her:

Ingredienser:
200 g. stuetempereret smør
250 g. flormelis
1 tsk. vaniljesukker
100 g. hvid chokolade

Fremgangsmåde:
Rør smør og flormelis til frostingen godt sammen med et piskeris eller elpisker. Tilsæt vaniljesukkeret. Smelt den hvide chokolade over vandbad, og rør den smeltede chokolade sammen med smør og flormelis. Smør eller sprøjt frostingen på de afkølede kager.

fredag den 9. november 2012

Fredagshygge

I eftermiddag hyggede alle ungerne med perler mens mørket faldt på. Ja, selv lille F var med!


Efterfulgt af lækker aftensmad bestående af ovnbagte rodfrugter og fyldt kalkunbryst.


Rodfrugterne varbagekartofler, pastinakker og knoldselleri skåret i tern og iblandet ½ l. madlavningsfløde, krydret med rosmarin, salt og peber, en tur i ovnen med dem, og så er de klar. Ganske simpelt, men godt. Det eneste der tager tid er at snitte rodfrugterne.

Kalkunbrystet er fyldt med flødeost naturel tilsat hakkede soltørrede tomater og oregano. Endnu en simpel, men utrolig smagfuld version, som jeg har lavet flere gange.

Da det nu er fredag, skulle der også lidt dessert på bordet: pandekager med is og bagte bananer. Mums!


Og til sidst, men ikke mindst, DISNEY SJOV (med tilhørende slik + frugt)


GOD WEEKEND!


onsdag den 7. november 2012

Healthy Berry cupcakes



Her kommer opskriften på nogle lækre cupcakes med frugt, som jeg serverede til Ls 3 års fødselsdag i september. Kagerne er lette og luftige og smager dejligt friskt. Jeg er ikke så stor fan af alt for meget frosting, så efter min smag er ovenstående mængde helt perfekt. Men det er naturligvis op til den enkelte.

Opskriften stammer fra Sif Orellanas "Spilopper og stjerneskud"


16 stk. (jeg fik 18 stk. af en portion)

Ingredienser:
125 g. yoghurt naturel
250 g. sukker
3 æg
70 g. smør (eller rapsolie, hvis fedttypen skal være lidt sundere)
375 g. hvedemel
1½ tsk. bagepulver
2 dl mælk (jeg brugte skummetmælk)
100 g. friske eller frosne bær (Sif anbefaler jordbær eller blåbær. Jeg brugte jordbær og hindbær, for det havde jeg i fryseren)
Korn fra 1 vanillestang

Tænd ovnen og varm den op til 180 grader. Rør yoghurt, sukker og æg luftigt i en skål. Smelt smørret og kom det i. Tilsæt mel, bagepulver og mælk og pisk dejen, indtil den er ensartet og cremet. Kom bær og vanillekorn i. Sæt muffinsforme af papir ned i en muffinsplade og fyld hver form  to tredjedele op med dej. Bag dem i ca. 25 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af.

Før og efter en tur i ovnen
Jordbærfrosting:
300 g. flormelis
100 g. stuetempereret smør
½ dl. usødet jordbærsaft (jeg brugt saften fra de frosne jordbær i kagen)
1 tsk. citronsaft

Pynt evt. med friske bær

Pisk flormelis og smør luftigt. Tø en lille portion jordbær op og kom ½ dl. af den saft, de afgiver, i smørblandingen. Tilsæt citronsaften og pisk yderligere i 5 minutter. Smør frostingen på de afkølede cupcakes og pynt dem med friske bær på toppen.

Jeg synes, det er en rigtig lækker og frisk frosting. Netop blandingen af udsødet frugtsaft og citronsaft gør, at den ikke blev kvalm at spise, så jeg regner bestemt med at bruge den til mange andre cupcakes også.

tirsdag den 6. november 2012

Underskudsmor.dk

Ja, det måtte jo komme! En af de rigtig trælse barselsdage, for lille F har nemlig skreget det meste af dagen og stort set ikke sovet. Det er meget atypisk, for hun plejer at sove mellem 3 og 5 timer midt på dagen og er generelt et roligt barn. Bare ikke i dag! Min teori er, at det var lidt maveproblemer, men samtidig har hun lige fundet ud af, at hun kan hvine og skrige, så det gør hun også en del for tiden, suk!

I formiddags var vi en tur i Bilka for at foretage ugens storindkøb. Det gik nogenlunde, så længe sutten var i munden. Men efter vi kom hjem, har det været komplet umuligt at lægge hende fra mig.

Men der hvor det for alvor trak tænder ud var, da jeg havde hentet D og L fra børnehaven. Åh, hvor jeg dog hader, når overskuddet er så småt, at det kommer til at gå ud over de store, for de har jo absolut intet ansvar for det.

Men skæbnen ville jo, at det lige præcis var i dag, hvor M havde planlagt en tur i bio sammen med kollegerne direkte efter arbejdet. Så alenemor i ulvetimen med 1 stk. skrigende baby + en 3 årig med meget bestemte meninger, hvor der hyles råbes MEGET højt, hvis de ikke efterleves. Oh yes, der var ren idyl i det lille hjem i dag!

Og efter alle børn er puttet, sidder mor tilbage i sofaen med dårlig samvittighed over, at D og L måtte bøde for en udmattet mor, der havde haft en dårlig dag. Hader det, hader det, hader det!

-Så nu vil jeg snart gå i seng og glæde mig til en bedre dag i morgen. Men inden det sker, skal jeg lige huske at lave en seddel til M om, at han lige skal vaske sutteflasker og flaskesutter, inden han kan gå i seng, for han er nemlig ikke kommet hjem endnu. Det må da være fair, er det ikke?

mandag den 5. november 2012

Kanelkrøller (Lone Landmand)



I lørdags havde jeg besøg af Ls mødregruppe. Det er altid hyggeligt at være sammen med dem, når vi nu har kendt hinanden igennem 3 år. I anledningen af besøget besluttede jeg mig for at afprøve en ny opskrift, og valget faldt på Lone Landmands "Kanelkrøller", som er en anderledes version af de ordinære kanelsnegle. Og bedst af alt laves de af en langtidshævet dej -som jeg er stor fan af - så de måtte prøves!

Jeg synes, de var rigtig lækre, bløde og smagte dejligt af kanel. Også dagen efter var de lækre. Vil dog til enhver tid varme dem op, da de ellers virkede lidt tørre på 2. dagen. Men lækre er de, så opskriften kommer derfor her:

Ingredienser
Dej
5 dl. sødmælk (jeg brugte skummetmælk)
½ pakke økologisk gær (jeg brugte alm. gær)
125 g. rørsukker
950 g. mel
1 æg
150 g. smør
2 spsk. kardemomme
1 spsk. groft salt


Kanelremonce
150 g. smør
150 g flormelis
2 spsk. kanel
1 spsk. vanillesukker
1 spsk. mel
samt et æg til pensling


Lav dejen om aftenen og vær klar til at bage næste morgen, eller lav dejen om morgenen og vær klar til at bage om aftenen.
Frys eventuelt en del af de nybagte kanelkrøller ned. Så har du et lager af noget lækkert. Tø dem op og lun dem 5 minutter ved 200 gr. C.

Rør gæren ud i den kolde mælk. I med rørsukker, kardemomme, salt, mel og æg. Ælt dejen sammen – en køkkenmaskine er fremragende her – skær dit smør i små tern og ælt dem med ind i dejen.
Ælt ælt ælt – til din dej bliver blød og smidig.
(her stod min røremaskine af, da min dej blev meget fast. Smørret blev derfor æltet i med håndkraft)



Hvis du synes, dejen er lige klistret nok, kan du spæde en smule mere mel i, men det skal være en fugtig dej. Endelig ikke noget med at proppe den med mel.
Lad din dej hæve i køleskabet 8 timer – eller deromkring. Tag den ud og lad den få stuetemperatur en times tid eller to på køkkenbordet. Alt efter hvordan bagning passer i dine øvrige planer.

Brug lidt tid på at lave kanelremonce – smelt dit smør i en lille gryde. Tilsæt flormelis, kanel, vanillesukker og mel. Rør det hele grundigt sammen og sæt blandingen til afkøling – ikke i køleskab så bliver den for stiv – og så er den ikke til at arbejde med. Vel. Lad den bare stå på køkkenbordet.


Note: Jeg havde lidt problemer med at få ingredienserne i remoncen til at samle sig, men efterhånden som den afkøledes (og smørret blev fastere), lykkedes det dog nogenlunde. Og det havde ingen betydning for udsmøringen af remoncen.

Remoncens konsistens efterhånden som den afkøledes


Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 gr. C.
Drys et fint lag mel ud på dit køkkenbord og pres eller rul dejen ud til en firkant på ca. 50 * 60 cm.



Smør kanelremoncen ud over hele herligheden.
Fold – fra den brede side – 1/3 af dejen ind mod midten. Træk den modstående side ind over.


Efterfølgende koncentrerede jeg mig om at lave kanelkrøllerne og glemte alt om kameraet, så de næste par billeder er lånt af Lone Landmand

Billede lånt af Lone Landmand
Skær dejpakken i omtrent 2 cm. brede stykker.

Billede lånt af Lone Landmand
Drej hvert stykke om sig selv nogle gange.
Lav begyndelsen på en knude, men lad dejenderne blive under din kanelkrølle.

Eget billede igen
Sæt 8 krøller på hvert bagepapir og gå i gang med at pensle dem med æg (okay, okay jeg satte 9 på en plade - sue me!).

Lad dem efterhæve 1 times tid, bag dem 15 minutter i midten af ovnen og lemp dem forsigtigt over på en rist med det samme.
Så er der kanelduftende kaneldryppende kanelkrøller.


Her er kanelkrøllerne lige kommet ud af ovnen. Og NU er der 8 på en bageplade. Man skal vel lige prøvesmage lidt, ik'?