søndag den 31. juli 2011

Ferieafslutning

Her på feriens sidste dag aften, er det vist tid til en lille billedkavalkade af, hvad vi har fået tiden til at gå med i ferien. I det store hele har det været 3 gode uger. Vejret har jo ikke vist sig fra sin bedste side, men jeg synes nu, vi har fået tiden godt udnyttet alligevel. Som tidligere nævnt har der været nok at se til her i slutningen af ferien, men det har jo også været rigtig hyggeligt....

Uge 1 gik med lidt sommerprojekter. Det ene er nævnt her, men vi har også brugt tid på at skifte mursten i garagen. Et projekt jeg ikke har fået blogget om, men det er nu heller ikke færdigt endnu, såehh...

I den første uge havde vi bl.a. også "glæde" af en flok særdeles nærgående solsorteunger! De var åbenbart ikke særlig bange for os mere, for en aften da jeg hørte en mærkelig lyd ved vinduet, var det dette syn, der mødte mig!


-Og vinduet stod åbent! Så jeg listede hen og fik det lukket, mens den dumme fugl bare blev siddende og glo på mig, tsk...

Ellers tilbragte vi også en dag i Givskud Løvepark sammen med gode venner, og her var der jo geder:


Indhegningen ind til gedekidene skulle selvfølgelig forceres!
Og der var trampoliner

Og et par enkelte fornærmelse, skal der jo også være tid til!

 I uge 2 var vi så i sommerhus på Vestkysten:
En flaske rødvin og en hilsen fra ejerne af sommerhuset. Fornemt.

De havde også plukket en fin buket blomster til os.

Sommerhusstemning

Vi var på stranden i al slags vejr. Det handler jo bare om påklædning, ik'?

Det sjoveste var altså at kaste sten i vandet

Men vi fik da også lavet en kanal til vandet
Der skulle jo også være tid til "Krudtugle fight". Her var det heldigvis for sjov.
Ved siden af sommerhuset var der en legeplads, hvor vi tilbragte en del tid:





Og så fik vi da også et par dejlige sommerdage ved stranden:



Én af dagene fik vi gæster, som medbragte deres hund. Begge børn er helt vilde med den!
Lidt leg i sommerhusets have blev det også til.

Uge 3 gik med besøg hos familie og venner samt gæster.
Én af dagene tog vi gæsterne med til stranden:


Og en anden dag var vi på besøg i et sommerhus med en rigtig lækker strand:


Al den aktivitet trætter, det kan vi alle mærke.
-Nu venter hverdagen igen i morgen.

Godnat og sov godt!

lørdag den 30. juli 2011

Ferien lakker mod enden

Vi har nydt den dejlige sommerdag med at få et par små projekter strøget af to do listen i formiddags. D fik uplanlagt besøg af en ven, så han var "afsat", hvilket gjorde det muligt for mig at få færdiggjort nogle mindre projekter. M fik derimod mulighed for at komme i gang med at klippe den sidste del af vores ligusterhæk. Det skulle have været klippet for længst, I know, og det er alt det andet hæk også blevet. Men dette sidste stykke er meget besværligt at komme til at klippe, så vi slås ikke ligefrem om, hvem der skal tage tjansen. Nå men, M nåede da ca. halvdelen, og vi fik også samlet de fleste grene op, men så måtte resten vente til i morgen.

I eftermiddag skulle vi nemlig på besøg hos nogle venner. Så alt i alt en hyggelig dag med lidt gøremål og dejligt selskab. Jeg medbragte en rest af en hyldeblomstfromage, som jeg lavede i går, hvor vi havde gæster.

Hyldeblomstsmagen i fromagen er et dejligt alternativ til de traditionelle fromager. Dog smagte den ikke så kraftigt, så skal jeg lave det en anden gang, vil jeg se, om jeg kan finde en mere koncentreret saft for at få en lidt kraftigere smag (jeg brugte en saft, der skal blandes op 1/4). Det er dog en dejlig frisk dessert, som passer perfekt til sommervejret.

Opskriften har jeg fundet her. Jeg lavede dobbeltportion (8 personer), hvilket bliver en stor portion. Der var mere, end hvad der kunne være i skålen på nedenstående billeder.

Jeg lavede den aftenen inden, så den kunne stivne i køleskabet natten over.

Pyntet med flødeskum og revet mørk chokolade

Close up

onsdag den 27. juli 2011

To Do listen

Nu lakker ferien langsomt mod enden, og jeg er allerede ved at blive en lille smule stresset over alle de praktiske ting, vi ikke har nået!

I starten af ferien havde vi en snak om, hvilke praktiske ting, vi gerne ville have taget hånd om her i ferien. En yderst begrænset liste, som jeg troede, var meget realistisk. Og det startede også rigtig godt med det første projekt, men derefter er der ikke sket meget. Og det kommer der nok heller ikke til at ske, da resten af dagene i ferien allerede er så godt som booket op.

Vi har da bestemt hygget os, men jeg har svært ved at slappe helt af, når jeg kan se, at vi ikke også får ordnet nogle af de praktiske gøremål.

Jeg er 100 meter mester i at starte projekter op, men knap så god til at få dem afsluttet. Selvfølgelig betyder det noget, at man konstant bliver afbrudt af en skrigende krudtugle, "krudtugle fight" osv.... Men samtidig så vil jeg gerne se resultater på projekterne, så hvis et projekt står stille for lang tid, starter jeg et nyt. På den måde føler jeg stadig, jeg får noget fra hånden. Men det betyder også, at jeg har et hav af halvfærdige projekter. -Og det stresser! Jeg ved, vi intet når i hverdagen, da den er ret presset, så jeg havde jo håbet, at vi ville nå lidt mere i ferien.

Jeg arbejder derfor meget med mig selv om at lægge vægt på det, vi rent faktisk har nået, og ikke det vi mangler. En ongoing proces, men det hjælper.

Derudover, er det en stor hjælp med en to do liste. Ved at skrive alle "to dos" ned på en liste, får jeg dem ud af hovedet, og spekulerer ikke på dem på samme måde mere. Og så er det bare en stor tilfredsstillelse, når jeg kan strege "to dos" ud på listen.

Hvad jeg vil sige med dette indlæg er, at jeg håber, at kunne blogge om flere gennemførte projekter snarest. Desværre ser det ikke ud til, at det kommer til at ske i ferien. Det vil jeg gøre mit bedste for at acceptere, så jeg kan nyde de sidste feriedage med flere hyggelige komsammener (hedder det i øvrigt det?).

Fortsat god ferie derude...

Ribsmuffins

Som tidligere omtalt brugte jeg nogle af de plukkede ribs i en portion Ribsmuffins. For at være helt ærlig, har jeg vist ikke smagt ribs i kager før, men blev faktisk positivt overrasket. De var dejligt syrlige og smagte også godt selv 2 dage efter. -Og så er de yderst simple at lave.

Skal det være lidt mere festligt, tror jeg, det vil være lækkert, hvis der tilføjes en sødlig frosting på toppen. Jeg har dog ikke prøvet det.

Derudover, så lavede de bagte ribs også sjove farvespil i kagerne, så jeg tror måske også, de ville være gode at anvende til Halloween. Det røde farvespil kunne nemlig sagtens gøre sig for blod i "uhyggelige" Halloween kager (som f.eks. et blodigt øje), omend det nok bliver lidt vanskeligt at få farvespillet tilpas uhyggeligt i alle kagerne. Blot en tanke...
Farvespillet kan ses i nogle af billederne nederst.

Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den.

Ribsmuffins 24 stk.
4 æg
5 dl letmælk
0,5 tsk salt
450 g hvedemel
4 tsk bagepulver
5 dl brun farin
2 tsk vanillesukker
1 dl flydende margarine

Pisk æg, mælk og salt.
Bland alle tørre ingredienser, og rør dem i æggeblandingen.
Rør oliemargarinen i dejen og vend bærene deri.

Fordel dejene i muffinsformene. (Det anbefales, at formene kun fyldes 3/4, men det hæver ikke så meget som forventet, så skal jeg lave dem en anden gang, tror jeg, jeg vil fylde formene lidt mere.)


Bages ved 200 C i ca. 20 minutter.

tirsdag den 26. juli 2011

Jeg er bagud med at blogge!

Ja, det kniber med tiden til at skrive indlæg her i ferien. Utroligt, at man kan have så travlt, når man har ferie!
Dagene går med familiebesøg forskellige steder i landet. Rigtig hyggeligt, men det tager altså nogle kræfter...

Jeg har nogle forskellige indlæg med opskrifter på vej, men der går nok lige nogle dage.

Håber, I alle nyder ferien. For det gør vi!

søndag den 24. juli 2011

Frugthøst og solbærsyltetøj

Så er vi hjemvendt fra ferien (beretning og billeder følger senere). I stedet vil jeg vise, hvad jeg fik med hjem efter et besøg hos svigerforældrene i går. Mængden var, hvad jeg kunne nå at plukke på en times tid, med 2 krudtugler rendende om benene samtidig:

1,4 kg ribs


Og 500 g solbær

Nu er spørgsmålet så bare, hvad jeg skal bruge alle de ribs til? Jeg er helt grøn indenfor ribs, så indtil videre tror jeg, de fleste ryger i fryseren, men i dette øjeblik har jeg også nogle cupcakes med ribs i ovnen, som jeg nok skal berette om senere.

Den beskedne mængde solbær er blevet til solbærsyltetøj. Det er første gang jeg prøver at lave det, og jeg fik da også kun 2 glas og en sjat, men synes egentligt ret godt om resultatet:


Jeg fulgte en opskrift, som tager udgangspunkt i "Frøken Jensens store kogebog med syltebog". Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den:

500 g solbær
1,5 dl vand
500 g sukker
Saft fra 1/4 citron
1,5 tsk rød Melatin

Solbær og vand kommes i en gryde og koger 4-5 minutter. Herefter tilsættes sukker og citronsaft, og det koges endnu 10 minutter. Melatin blandes med yderligere en spsk sukker, som fordeles i massen, som koges sammen i et par minutter.

Hældes på rengjorte, Atamon skyllede glas.

Note: syltetøjet er blevet meget fast. Skal jeg lave det en anden gang, vil jeg nøjes med 1 tsk. Melatin.

fredag den 15. juli 2011

Bloggen holder ferie

I morgen rejser vi på ferie i det vestjyske i en uge, så jeg forventer ikke, at der vil komme mange indlæg den næste uges tid. Men nu må vi ses...

So long!

Smørbagte kanelsnegle fra Mette Blomsterbergs "Forelsket i det søde liv"

Når det står ned i stænger som det gjorde i går, er der ikke noget bedre end at lave lidt lækkert bagværk. Denne gang var det smørbagte kanelsnegle fra bogen "Forelsket i det søde liv" af Mette Blomsterberg.

Kanelsneglene blev rigtig lækre, men de er absolut ikke for de fedtforskrækkede! Så det bliver nok ikke en opskrift, jeg kommer til at lave så ofte, men engang i mellem må man gerne give den gas....

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Kanelsnegle ca. 20 stk. (jeg fik 22 stk.)

Gærdej
3 dl sødmælk
50 g gær
4 store æg
Korn fra 1 vanillestang
1 spsk stødt kanel
1 spsk stødt kardemomme
½ spsk stødt ingefær (opskriften siger 1 spsk, men jeg er ikke så vild med ingefær, derfor halverede jeg mængden)
100 g rørsukker
½ spsk groft salt
200 g blødt smør
Hvedemel i passende mængde (Jeg brugte ca. 750 g). Dejen skal være glat og smidig, aldrig tør og knoldet

Remonce
250 g blødt smør
200 g rørsukker
2 spsk stødt kanel

2 æggeblommer til pensling

Gærdejen
Gæren smuldres i en stor skål og blandes med æg, vanille, kanel, kardemomme, ingefær og rørsukker. Lun sødmælk, og bland den sammen med salt. Bland med lidt mel, og tilsæt smørret. Tilsæt mere mel, og ælt det til en glat og smidig dej.

Ælt dejen op til en stor kugle, der lægges i mel på bordet. Når dejen har hvilet i ca. 15 minutter, udrulles den i et kvadrat på ca. 50x40 cm. Når du ruller dejen ud, skal du sørge for at begrænse mængden af mel. Børst også overflødig mel væk fra dejen, når du er færdig med udrulningen.

Remoncen
Rør smørret godt med rørsukker og stødtkanel. (Jeg brugte en elpisker).
Stryg remoncen ud over hele dejen med en paletkniv, og rul dejen sammen som en roulade på den smalle led.

Smør lave aluminiumsforme, ca. 6 cm i diameter, med smør. (Jeg ejer ikke sådanne forme, så mine blev lavet uden.)

Skær rouladen i 1½ cm. tykke skiver, og læg dem straks i det smurte forme (hvis man havde nogle).


Sneglene skal nu hæve på en bagplade et dejligt lunt sted, til de er hævet til næsten dobbelt størrelse. -Det tager mindst 35 min. afhængigt af rummets temperatur. Jeg havde desværre ikke tid at denne hæveproces, da vi havde en gæst, som var ved at skulle afsted igen, da jeg havde lavet sneglene. Jeg ville jo gerne have, at han  skulle smage, så jeg tog chancen, og de smagte altså rigtig godt, men jeg har jo heller ikke prøvet at lave dem før, så jeg ved ikke, hvordan de kunne have smagt, hvis de havde fået lov at hæve.

De pensles med sammenpiskede æggeblommer.

Resultatet ses her
Den første portion. Det skulle gå så hurtigt, at jeg glemte at pensle med æggeblommerne.
Her med pensling :-) Det pyntede..

onsdag den 13. juli 2011

En hyggedag i haven

I anledningen af dagens regnvejr, vil jeg vise lidt billeder af en hyggelig dag i haven i forgårs. Det er allerede svært at forestille sig, at vejret var så fantastisk for bare 2 dage siden.

Jeg havde smidt en tunnel ud på græsplænen til stor glæde for krudtuglerne

2 stk. fjollehoveder





1 stk. kålorm i form af D
L fik smag for den trehjulede. Her tripper hun afsted med fødderne, fordi fidusen med pedalerne ikke  helt er på plads endnu

Nu har vi haft 1 regnvejrsdag i dag, så var det det, aftale? Flere sommerdage, tak!

mandag den 11. juli 2011

Chokolade cupcakes med jordbærfrosting

I anledningen af at vi skulle have besøg af Ls mødregruppe har jeg bagt disse lækre cupcakes fra Sarahs kager.


De er superlækre, har en intens smag af kakao/chokolade og er dejligt svampede. 


En anbefalingsværdig opskrift, som jeg helt sikkert skal lave igen på et tidspunkt.


Jeg fik 16 stk. ud af en dobbeltportion.


Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den.


Chokolade cupcakes, 12 stk.

100 g mel
30 g god usødet kakao
140 g sukker
1 ½ tsk. bagepulver
lidt salt
50 g hakket chokolade 70 %
40 g flydende margarine
1,2 dl mælk
1 æg
1 vaniljestang
Jordbærfrosting til 12 chokolade cupcakes
270 g flormelis
80 g blødt smør (ikke margarine)
0,5 dl usødet jordbærsaft
1 tsk. citronsaft
Kage
Forvarm ovnen til 170 grader.
Pisk mel, kakao, sukker, bagepulver, salt og blødt smør med en elpisker indtil der opnås en konsistens som sand.
Pisk mælk, æg og vaniljekorn sammen. Bland mælkeblandingen sammen med smørblandingen af to omgange. Pisk til alt er blandet sammen. Bland den hakkede chokolade i dejen.
Sæt papirsformene i en metal muffinsform med plads til 12 (jeg brugte silikone, og det fungerede fint). Fyld formene 2/3 fulde og bag i 20-25 minutter. Kagerne skal være helt kolde før frostingen smøres på.

Frosting
Frostingen laves ved at piske flormelis og det bløde smør sammen med en elpisker. Hvis jordbærene har stået en time, burde de afgive tilstrækkelig saft, ellers kan de moses lidt. Tilsæt jordbær – og citronsaft og pisk. Jo mere der piskes jo lettere og luftigere bliver frostingen. Hvis du synes frostingen er for svag i farven så hæld mere saft i, hvis frostingen bliver for våd – hæld mere flormelis i.
Smør frostingen på de kolde cupcakes med en ske, kniv eller bollesprøjte. Kagerne pyntes efter fri fantasi. 


Noter: Jeg kunne godt forestille mig at lave frostingen med en anden frugt næste gang, måske hyldeblomst eller blåbær


Og til sidst billeder af vidunderne. De "deforme" kager skyldes, at de har været sat i en hjerteformet silikoneform.



Close up.

lørdag den 9. juli 2011

Sommerprojekt #1

Vi har utroligt mange store træer på vores grund, til stor irritation for mig. Desværre deler M ikke min irritation, så vi har længe ligget i hårde forhandlinger om, hvilke træer der skulle blive, og hvilke der skal fældes.

Endeligt fik jeg lov til at komme af med et træ! Valget faldt på et stort (og ret flot) grantræ, som nogle geniale hoveder i sin tid valgte at placere i den ene ende af haven, så vi havde et hjørne på ca. 15 kvm i haven, som var fuldstændig ubrugeligt.

Selvom vi har en ok stor grund, er huset placeret så uhensigtsmæssig på grunden, at vi desværre ikke har særlig meget "rigtig" have, dvs. græsplæne, som man kan udfolde sig på.

Derudover, går jeg også drømmer om en køkkenhave og nogle frugtbuske, hvilket ikke er muligt i den forholdsvis lille have. Indtil nu! For nu fik jeg endeligt "godkendt" en træfældning, og det skete i dag. Yeah!

Forløbet ses her:

Træet i al sin pragt (efter vi have fjernet de nederste grene, som gjorde det bredere)

Inden fældningen er M oppe i toppen af træet og binde et reb om det.


Så er det nedlagt!

Et meget stort træ og en meget lille L

Hobittens yndlingsboller med æble og tranebær (fra "Greven, Kammerjunken og den dragende citronmåne" af Sif Orellana)

Jeg har i dag bagt nogle boller, som jeg synes er rigtig gode og dejligt mættende. De er lidt specielle, da der er æblestykker og tranebær i, men det synes jeg ikke, man bemærker, når man spiser dem.
Og så er ungerne også vilde med dem ;-)

Hobbitboller

Havregrød
1 æble
2 dl. vand
2 dl. havregryn
2 dl. mælk

Dej
2 dl. yoghurt naturel
50 g. gær
1 spsk. sirup (jeg brugte lys, flydende sirup)
2 tsk. groft salt
75 g. soltørrede tranebær
100 g. rugmel
500 g. hvedemel

Pensling
1 æggeblomme iblandet lidt vand

Drys
Lidt havregryn

Skær det skrællede, udkernede æble i små finde tern. Kog æblestykkerne i en gryde sammen med vand, havregryn og mælk. Kog blandingen ved jævn varme i ca. 5 minutter til en grød. Afkøl grøden, til den er fingervarm.

Kom yoghurt naturel i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, salt, tranebær og havregrød, og rør blandingen godt sammen. Kom rugmel i blandingen, efterfulgt af hvedemel. Ælt dejen godt. Den skal være lidt klæbrig. Lad dejen efterhæve tildækket et lunt sted i en lille times tid. Hæld den ud på et meldrysset bord og form 12 aflange boller (jeg lavede mine alm. runde). Lad bollerne efterhæve tildækket i cirka 30 min.

Tænd ovnen på varmluft på 200 grader. Pensl bollerne med æggeblomme rørt op med lidt vand, og drys med havregryn. Bag bollerne i 15-20 min. og afkøl dem på en bagerist.

Noter:
Jeg laver ca. 16 stk. ud af en portion, og jeg synes bestemt at bollerne har en fin størrelse alligevel.
Husk at skære æblet i meget små tern. Jeg glemte det i dag, da jeg mente, at de koger ud i havregrøden. Det gør de ikke, så hvis man ikke vil have store æblestykker i bollerne, skal ternene være små. Alternativt kunne man rive æblet. Det overvejer jeg ihvertfald at gøre næste gang.

Bollerne inden de kommer i ovnen

Bollerne netop kommet ud af ovnen

Og tæt på. Mums!